Aν πιστεύετε πραγματικά στην ανάγκη για μια δημιουργική αλλαγή στην εκπαίδευση, διαδώστε το!

goforitEδώ και μερικούς μήνες, αφ’ ότου δηλαδή ξεκίνησε το #einai2030, προσπαθώ λίγο περισσότερο απ’ ότι πριν να συζητώ για όλα αυτά τα ζητήματα, όπου μου δίνεται η ευκαιρία: σε παιδικά πάρτυ, σε συναντήσεις με τους γονείς του δικού μας σχολείου, σε δημόσιους χώρους.

Οπως ίσως μπορεί να μαντέψει κάποιος, όλο αυτό το διάστημα δεν έχει βρεθεί ένας άνθρωπος (αριθμητικά: -1-) που να διαφωνήσει μαζί μου! Πραγματικά, δεν έχει έλθει ένας όλο αυτό τον καιρό, να μου πει: “κάτσε ρε μάστορα, δεν συμφωνώ με όσα λες. Μια χαρά παιδεία λαμβάνουν τα παιδιά μας, κόψε λοιπόν το παραμύθι….

Αντίθετα, διαρκώς συναντώ ανθρώπους που συμφωνούν, εγκρίνουν, θαυμάζουν ή ακόμη και που φανατικά υπερθεματίζουν! Και, φυσιολογικά, η πρώτη μου σκέψη μετά από όλα αυτά είναι ότι μάλλον είμαστε σε καλό δρόμο.

Η δεύτερη σκέψη μου όμως, είναι η θύμηση μιας διαφήμισης που επαιζε στην τηλεόραση πριν κάποιο καιρό, όπου ένα παιδάκι με κρητική προφορά, έλεγε: “ο ένας έχει χίλιους φίλους στο ιντερνετ. Ο άλλος έχει δυο χιλιάδες. Και τι κάνουν όλοι μαζί; τίποτα δεν κάνουν…

Δεν εκφράζω φυσικά απογοήτευση, ή παράπονο, προς Θεού. Ισα-ίσα, η ανταπόκριση όλων σας απέναντι στο #einai2030 είναι μέχρι τώρα πολύ ζεστή και με διάθεση πραγματικής συμμετοχής.

Εκφράζω όμως μια πάγια απορία μου: γιατί, ενώ σε επίπεδο λόγου και προθέσεων είμαστε ενθουσιώδεις, σε επίπεδο πράξεων είμαστε πάντοτε πιο φειδωλοί;

Σκοπός φυσικά που τα γράφω όλα αυτά δεν είναι να λύσω την απορία μου, ούτε να συζητήσω το θέμα φιλοσοφικά. Είναι να εκφράσω την επιθυμία να γίνει το #einai2030, κόντρα σε ότι συνήθως συμβαίνει, μια πλατφόρμα μεγάλης και ουσιαστικής συμμετοχής ανήσυχων πολιτών -online & offline.

Και επειδή φυσικά θα με ρωτήσετε (όπως και με ρωτάτε άλλωστε) τι μπορείτε να κάνετε για να συμμετάσχετε, σας δίνω 4 πολύ εύκολες επιλογές:

1. Μιλήστε και γράψτε για όλα αυτα, για την διαφορετική εκπαίδευση που θέλετε. Εμείς, στο site και στα δικά μας social media, με πραγματική χαρά θα φιλοξενήσουμε οποιοδήποτε δικό σας κείμενο που θα μιλάει για τους προβληματισμούς σας ή για καλά παραδέιγματα και πρακτικές. Με την ίδια χαρά θα ανταποκριθούμε και στην οποιαδήποτε ιδέα ή πρόταση μας υποβάλλετε (π.χ. να οργανώσουμε μαζί μια δημόσια συζήτηση, στην γειτονιά ή στην πόλη σας).

2. Ελάτε μαζί μας στην ομάδα των mentorkids. Δημιουργείται ήδη εκεί μια πολύ όμορφη ομάδα από επιστήμονες και επαγγελματίες, εντός και εκτός Ελλάδας, πραγματικά πρόθυμων να αφιερωσουν κόπο και χρόνο για να μιλήσουν στα παιδιά (και στους γονείς) που θέλουν να ακούσουν βιωματικές ιστορίες επιτυχίας (& αποτυχίας), σε διάφoρους επαγγελματικούς χώρους. Η προθυμία και η όρεξη των συμμετεχόντων να επικοινωνήσουν με τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο μας όπλο!

3. Αν είστε δάσκαλος ή καθηγητής, μιλήστε για όλα αυτά στα παιδιά και στους γονείς με τους οποίους έρχεστε σε επαφή. Είναι πολύ σημαντικό! Εμείς, μετά το Πάσχα θα κάνουμε μια συντονισμένη ενέργεια και θα έλθουμε σε επίσημη επαφή με σχολεία, καθηγητές και συλλόγους γονέων. Ωστόσο, πάντοτε, πολύ καλύτερη είναι η προσωπική σύσταση, το word of mouth. Aν πιστεύετε λοιπόν και εσείς πραγματικά στην ανάγκη για μια δημιουργική αλλαγή στην εκπαίδευση, διαδώστε το! Ας κάνουμε την ανάγκη αυτή το Νο. 1 ζήτημα στην χώρα, είναι πολύ πιο σημαντικό για το μέλλον μας απ΄ότι είναι π.χ οι λίστες των ευρωεκλογών ή τα σώου του αντένα με τους σελέμπριτις.

4. Μοιραστείτε αυτό το κείμενο!

About John C. Yiannoudis

Born in 1969. Major experience in business & finance. Co-founder and owner of Dorothy Snot Preschool. Proud dad of Nefeli, 8 years old. Loves telling stories. Also loves running, contemporary History and old cars. Author of A Very Bad Bad Thing, a children's historical fiction.
This entry was posted in σχολεία που δουλεύουν, Βιωματική μάθηση, αλλαγή, δικαιώματα ελευθέρων πολιτών, κριτκή σκέψη, μέλλον, οι γονεις συμμετέχουν, mentoring and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s