Γιατί να έλθετε στο Mentorkids

mentor-and-menteeΖούμε σε έναν κόσμο συνεχών αλλαγών. Τίποτε απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι πριν λίγα χρόνια, σήμερα δεν είναι το ίδιο. Και πολύ περισσότερο βέβαια έχει εφαρμογή αυτό, όταν αναφερόμαστε σε ζητήματα επιλογής σπουδών και επαγγελματικού μέλλοντος.

Σκεφτείτε: από το 1970 και μετά στην χώρα μας, η ζωή πολλών οικογενειών προσαρμόζονταν για χρόνια σε ότι ήταν απαραίτητο ώστε τα παιδιά τους να σπουδάσουν, με θυσίες και στερήσεις, σε μια σχολή που εθεωρείτο καλή και ασφαλής επιλογή για το μέλλον τους: ιατρική, νομική, στρατιωτική, κοκ.

Μιλήστε σήμερα με ένα νέο γιατρό ή δικηγόρο που τώρα ξεκινά την σταδιοδρομία του και ακούστε αυτά που θα σας πει για το επάγγελμα του και τις προοπτικές να το ασκήσει με επιτυχία, στην χώρα μας. Είναι γεμάτα απαισιοδοξία και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με όσα πίστευε και ο ίδιος πριν δέκα χρόνια, ή με όσα τον συμβούλευαν οι γονείς και οι δάσκαλοι του.

Τι άλλαξε λοιπόν –και θα συνεχίσει να αλλάζει; Απλούστατα: έφτασε νομοτελειακά στο τέλος της η μακρά περίοδος ασφάλειας και σταθερότητας που βιώσαμε για περίπου 50 χρόνια, στην χώρα μας και στην Ευρώπη. Το γιατί και το πώς είναι μια άλλη, ωραία συζήτηση. Εδώ όμως, αυτό που μας απασχολεί είναι το αύριο.

Όλοι έχουμε παιδιά στο περιβάλλον μας. Δικά μας, των συγγενών ή των φίλων μας. Όλοι θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για αυτά, μοχθούμε καθημερινά να τους δώσουμε σπουδαία μόρφωση, πολλά ερεθίσματα και πρωτότυπες επιλογές. Με απώτερο φυσικά στόχο να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια καλή, χαρούμενη και δημιουργική ζωή και να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στο κοινό μας αύριο.

Το θέμα είναι ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, οι αξίες και οι ικανότητες που θα βαρύνουν σε αυτό το αύριο, μεταβάλλονται διαρκώς. Κάποιες φυσικά έχουν διαχρονική αξία, κάποιες άλλες όμως αναπροσαρμόζονται καθημερινά στα νέα δεδομένα. Και δυστυχώς, θα ήμασταν μεγάλοι ψεύτες αν λέγαμε ότι και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να εξελίσσεται και να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες –μάλλον το αντίθετο συμβαίνει…

Και καλά ίσως για κάποια παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία, με υποδομές και εμπλουτισμένα προγράμματα. Θα αποκτήσουν μια, λιγότερο ή περισσότερο, σωστή εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας, ίσως σπουδάσουν και στο εξωτερικό και, εν πάση περιπτώσει, θα έχουν πάντοτε την δυνατότητα για πιο εύκολη προσαρμογή στις αλλαγές που θα συμβαίνουν γύρω τους.

Υπάρχει όμως και η πλειοψηφία των νέων παιδιών που παρακολουθούν δημόσια σχολεία. Που το μέλλον τους σε μεγάλο βαθμό θα καθορισθεί από το αν θα έχουν την τύχη να πέσουν επάνω σε κάποιον εμπνευσμένο δάσκαλο, ή άλλον άνθρωπο, που θα θελήσει να τους μιλήσει για πράγματα λίγο πιο ουσιαστικά και χρήσιμα.

Παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για πολλαπλές επιλογές και που η είσοδος σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο θα εξακολουθήσει πιθανότατα για χρόνια να είναι το υπέρτατο μέτρο της εκπαιδευτικής τους επιτυχίας. Χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να τους διασφαλίζει μια επιτυχημένη ζωή, επαγγελματικά και προσωπικά.

Σκεπτόμενοι λοιπόν όλα αυτά, ερχόμαστε εμείς, η ομάδα του Mentorkids να προτείνουμε την ενεργοποίηση όλων όσων έχουμε επαγγελματική και προσωπική πείρα ζωής τέτοια, που να μας επιτρέπει να ξέρουμε πράγματα που οι έφηβοι δεν γνωρίζουν.

Που έχουμε βιωματικά κατανοήσει ότι υπάρχουν αξίες και ποιότητες, πέρα απ΄ όσα γράφουν τα βιβλία, οι οποίες είναι πιο απαραίτητο απόκτημα και από το σπουδαιότερο πτυχίο. Και που θα ήταν πολύ σημαντικό οι έφηβοι να ακούσουν και να μάθουν για αυτές, πριν πάρουν αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον τους.

Ή μάλλον, για να το πω πιο σωστά, που αν ακούσουν έγκαιρα για αυτές μπορεί να πάρουν πιο σωστές αποφάσεις. Και οπωσδήποτε, να διαμορφώσουν τις δικές τους νοοτροπίες και συμπεριφορές που θα τους φέρουν πιο κοντά σε όσα αύριο θα κληθούν να βιώσουν.

Για όλα αυτά λοιπόν θα μιλήσουμε στην πρώτη μας δημόσια εμφάνιση στο Free Thinking Zone, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στις 7μμ. Και σας θέλουμε κοντά μας.

Ποιους; Κατ’ αρχήν τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, εσάς που διδάσκετε παιδιά στην κρίσιμη ηλικία της επιλογής σπουδών και μέλλοντος. Και που πιστεύετε στην σημαντικότητα των παραπάνω. Με την δική σας και μόνο συνεισφορά, θα καταφέρουμε να έλθουμε σε επαφή με τα παιδιά που χρειάζονται περισσότερο την εμπειρία και τις αφηγήσεις μας –ιστορίες επιτυχίας και αποτυχίας (πιο χρήσιμες αυτές!)

Θέλουμε επίσης κοντά μας επαγγελματίες, ανθρώπους της “αγοράς», από κάθε τομέα και βαθμίδα. Ανθρώπους που η δική τους, μοναδική προσωπική διαδρομή, τους έχει προσδώσει γνώση, εμπειρία και άποψη. Και που θέλουν να την μοιραστούν με τα παιδιά που θα κληθούν να διαμορφώσουν το μέλλον.

Και φυσικά, θέλουμε μαζί μας τους νέους! Που αγωνιούν για το μέλλον τους και που θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στην διαμόρφωση του. Και που, μέσα από το Mentorkids, θα μπορέσουν να συνεισφέρουν την ενέργεια και την δυναμικότητα του χαρακτήρα τους στην υλοποίηση δράσεων και ιδεών, χρήσιμων για όλους.

Σας περιμένουμε λοιπόν. Για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς ένα πιο ποιοτικό και πιο όμορφο αύριο.

About John C. Yiannoudis

Born in 1969. Major experience in business & finance. Co-founder and owner of Dorothy Snot Preschool. Proud dad of Nefeli, 8 years old. Loves telling stories. Also loves running, contemporary History and old cars. Author of A Very Bad Bad Thing, a children's historical fiction.
This entry was posted in αλλαγή, δικαιώματα ελευθέρων πολιτών, εκπαίδευση, κοινωφελεις δρασεις, mentoring and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s