το όραμα μας

Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή για όλους και ίσως οι αλλαγές διαρκέσουν για πολλά χρόνια.

Μοιάζει σαν καθετί που έρχεται από το παρελθόν, να μην είναι βιώσιμο. Οι καταιγιστικές αλλαγές στην τεχνολογία, την οικονομία, τις  κοινωνικές δομές, το φυσικό περιβάλλον, οι μετακινήσεις ικανοτήτων και πληθυσμών προς νέους τομείς και επαγγέλματα, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η Ελληνική θεσμική εκπαίδευση που προσφέρεται στα νιάτα μας δεν επαρκεί. Μοιάζει σαν να σταμάτησε πολλά χρόνια πριν και δεν τους προετοιμάζει, για να αντιμετωπίσουν με σιγουριά και ετοιμότητα τις προκλήσεις που θα συναντήσουν στον δρόμο τους.

Η εκπαίδευση που εμείς ονειρευόμαστε, δεν είναι κάποια άλλα μαθήματα ή βιβλία. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος ζωής, σκέψης, διδαχής, συμπεριφοράς ώστε τα Ελληνόπουλα να αποκτήσουν μια καινούρια αντίληψη για την ζωή.

Δεν μπορεί άλλο τα παιδιά να ζουν στον αυτόματο πιλότο και κανείς να μην αναρωτιέται. Δεν είναι λογικό, να κάνουν στην αίθουσα σήμερα ότι κι εμείς, πριν τόσα πολλά χρόνια. Να παπαγαλίζουν και να αποθηκεύουν άχρηστες πληροφορίες!  Να δαπανούν τόσο κόπο και χρόνο και, στα ομορφότερα χρόνια τους, να μην ανοίγει το μυαλό και να χαίρεται η καρδιά τους.

Είναι άδικο να μη μαθαίνουν, με έναν πολύπλευρο διάλογο, πως να κρίνουν και να σκέφτονται. Να μην τους δείχνει κανείς τι συμβαίνει στο εξωτερικό και να μην έρχονται σε επαφή με κοινότητες ανθρώπων. Να μην γνωρίζουν τη φύση, άρα να μην γνωρίζουν και το οικοσύστημα της ζωής. Φανταστείτε, η επόμενη παραγωγική γενιά στη χώρα μας, να ξέρει την δημιουργικότητα μόνο ως λέξη και όχι τι σημαίνει στον πραγματικό κόσμο, έξω, στη ζωή!

Θέλουμε να γίνει η δημιουργική αλλαγή στην Εκπαίδευση το Νο 1 ζήτημα στη χώρα μας. Να ενώσουμε σε αυτή τη δημόσια συζήτηση, κάθε τίμια φωνή. Δεν θέλουμε να συνεχίζει να παράγει το εκπαιδευτικό «σύστημα» ίδιους ανθρώπους-σφραγίδες ή ανθρώπους-αντίδραση.

Στην Ελλάδα μας, αξίζουν άνθρωποι που να μπορούν:

  • να αναγνωρίζουν τις μεταβολές στις συνθήκες ζωής, να τις κατανοούν, να τις ερμηνεύουν και να προσαρμόζονται σε αυτές
  • να σκέφτονται διαρκώς λύσεις για τα απρόβλεπτα προβλήματα της ζωής σε συνεργασία με τους γύρω τους ανθρώπους
  • να οικειοποιούνται με κριτική σκέψη κάθε καινούρια γνώση
  • να αναπτύσσουν και να διατηρούν ισχυρές ηθικές και κοινωνικές αξίες που τους ενώνουν με άλλους υπεύθυνους πολίτες με ανοιχτά μυαλά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s